+90 (286) 618 12 13
Sosyal Medya Hesaplarımız

Ezine Peyniri

Ezine Peyniri

Ezine Peyniri, Çanakkale Ezine, Ayvacık, Bayramiç, Çan, Merkez ilçeleri ve köylerinde üretilen son derece lezzetli ve sevilen bir peynir çeşididir. Söz konusu beldelerdeki keçi, koyun ve inek sütlerinin belli oranlarda karışımıyla elde edilir.

 Ezine peynirini diğer beyaz peynir çeşitlerinden ayıran en belirgin özelliği, Kaz Dağları’nın bol oksijenli havası ve yöredeki doğal bitki çeşidiyle doğal beslenen hayvanların sütünün lezzetli olmasındandır.

 En iyi ezine peyniri, beyaz ya da açık sarı renklidir. Genelde orta sertlikte, kırılgan olmayan bir yapıya sahiptir. Üzerinde küçük çaplı delikler bulunmaktadır. Lezzetini veren sütün yapısındaki kremamsı tattır. Yiyenlerin ağzında belirgin bir kremamsı, yoğun, hoş bir tat bırakır.

 Ezine Peynirine Lezzet Katan Nedir?

 Bu peyniri diğer peynirlerden ayıran en belirgin özellik; mevsimine göre keçi, inek, koyunların sütlerinin belirli ölçülerde karıştırılarak ezine peyniri üretiminde kullanılmasıdır. Kaz Dağları’nın bol oksijen barındırması, türlü aromatik bitki çeşitlerinin bulunması da ezine peynirine tat verdiğini söylenebilir. Mart ayından başlayarak Temmuz ayına kadarki sütler ezine peyniri yapımında kullanılır.

 Protein, kalsiyum, enerji bakımından oldukça zengindir. Doğal ortamda el değmeden özenle hazırlanmaktadır. Doğada yetişen hayvanların sütlerinden elde edildiği için organik besinler arasındadır. Ezine peyniri dilimlenirken de anlaşılacağı gibi yağlıdır. Ancak rahatsız etmez. Besleyiciliği ve lezzeti yöreden kaynaklanmaktadır. ezine peyniri coğrafik bölgeye has bir peynirdir. Yalnızca Kuzey Ege bölgesinde yetişen, o bölgedeki bitkilerle beslenen hayvanların sütünden elde edilmektedir.

ETİKETLER

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Ziyaretçilerimiz tarafından yapılan yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN

Bu konu hakkındaki görüşünüzü belirtmek ister misiniz?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.